Fotogalerie

MACHARIUS EN 'RELIGIEUZE BIEREN' 18 MEI 2024

VIERING VAN 15 JAAR BIERMINNERS VZW OP 13 APRIL 2024

Dubbel brouwerijbezoek naar Abdij van Averbode en brouwerij De Dochter van de Korenaar.              22/09/2019


Op zaterdag 28 september vertrokken we met 54 leden  vanuit Sombeke naar Averbode! De streek van Ernest Claes en zijn ‘Witte van Zichem’ !

We werden er door een professionele gids rondgeleid in bakkerij, de kaasmakerij en de boerderij. Ook deden we een mooie rondgang van het domein waar de Norbertijnen nog steeds met een zestigtal verblijven.

De kerk en het klooster waren gesloten maar de kleine huisbrouwerij was vanuit de gelagzaal te zien. We kregen er eerst een Averbode tripel aangeboden met een 5 – tal proevertjes en daarna kwam het bierplankje met de blonde Averbode en het bruine Averbodebier. Ook de bediening van de lunch verliep zeer vlot. Daarna volgde er nog een lange rit naar Baarle – Hertog. Om de rit wat op te vrolijken vertelde onze secretaris ons het verhaal van de talrijke enclaves in de streek van Baarle – Hertog en Baarle – Nassau waarbij de Nederlandse en de Belgische grens slechts enkele straatstenen van elkaar lagen! We kwamen tijdig aan op het domein van de Dochter van de Korenaar waar we door de brouwersvrouw op een héél sympathieke manier werden verwelkomd! Tijdens de rondleiding in de brouwerij kregen wij van haar een vakkundige uitleg die gepaard ging met de degustatie van enkele topbiertjes! Er werden nog enkele mooie gelegenheidsfoto’s genomen met de vrouw des huizes om daarna de degustatie in de proefruimte verder te zetten! Zo konden we er genieten van het Ambrassebier, de Noblesse, de Belle-Fleur en de Extase! Sommigen onder ons wisten  zelfs nog te genieten  een extra glaasje Passe Partout ! Daarna terug naar Sombeke om verder na te praten over onze vervaringen. Het was zeker een zeer leerrijke dag met lekker eten en drinken en een goede reisleider ! Bedankt Luc voor deze mooie dag!


Jullie voorzitter

Erwin.

NIEUWE BIEREN 2018.      23/10/2018

WESTVLAAMSE BROUWERIJEN.   22/09/2018

BIEREN VAN BIJ DE BUREN!   20/06/2018


Op 20 juni kwam de ondervoorzitter van de bierclub ‘De Objectieve Kaaischuimers’ uit Temse ons vergasten op een uiteenzetting en degustatie van enkel Nederlandse bieren me daarbij horende hapjes!

Er werden door de aanwezigen zelfs punten gegeven en ook werden de bieren vergeleken met een gelijkaardig Belgisch bier!

Uit de 5 geproefde bieren kwam er één toppertje uit : ‘Mooie Nel’ van de brouwerij Jopler!

De hapjes werden goed gesmaakt! Vooral ons bestuurslid Eddy die op deze dag sous - chef was heeft verschillende broodjes kroket geproefd en de overblijvende maatjes ook tot de zijne genomen!

Het was eens een andere activiteit als afsluiter van ons voorjaar maar nu weten we zeker dat ook bij een WK – bier tussen Nederland en België wij zeker de onovertroffen winnaar zijn !

Vraag dat maar aan Marc Lukaku, Eddy Tielemans, Luc Fellaini, Toon Hazard, Paul De Bruyne, Sam Courtois en  Erwin Martinez !


Erwin.

Foto's Paul Thuysbaert


PROEVERIJ BROUWERIJ 't VERZET    20/03/2018


Op dinsdag 20 april 2018 kregen wij bezoek van de brouwerij t’ Verzet uit Anzegem!

Brouwer Koen wist ons op een zeer enthousiaste manier te onderhouden over hun nieuwe brouwerij die hij samen met Alex en Joran wist op te bouwen vanuit een hobbybrouwerij.

De geproefde bieren waren de Rebel Local,  het nieuwe Space Cadet bier, de Moose Blues, de Raspberry en de Oaky Moaky!

Vijf verschillende bieren die op een bijzondere manier in de smaak vielen bij de fijnproevers!

Vooral de Rebel Local was een voltreffer en daarom zullen we dit bier dan ook schenken op paasmaandag!

Een dikke proficiat aan brouwer Koen en zijn brouwerij !


Erwin


Foto's Paul Thuysbaert

ABDIJBIEREN EN HUN KAZEN.    28/02/2018


Op woensdag 28 februari stelde onze club een 6-tal abdijbieren voor.

Na het welkomstwoord door onze voorzitter Erwin – met de officiële verwelkoming van Toon Baeten als bestuurslid - , kon de bestuursploeg de abdijavond starten. Deze avond werd door het eigen huis verzorgd.

Het werd een abdijavond omdat naast de 6 bieren ook de 6 eigen kazen werden geproefd. De combinatie van bier en eigen kaas maakte van deze avond een speciale avond. De talrijke leden en niet-leden konden genieten van achtereenvolgens Maredsous, Postel, Corsendonk, Affligem, Averbode en Bornem.

Na een korte inleiding over de historiek en de kenmerken van een abdijbier en zijn kaas, begon het proeven. De aanwezigen konden die avond ook ‘het Bierminners-abdijbier van het jaar verkiezen. Dat bier werd – ondertussen -geschonken tijdens onze jaarmarktactiviteit. Averbode kaapte de ‘palm’.

Bij de 6 voorstellingen werd telkens het bier, de abdij op zich en de kaas toegelicht. Enkel bij het laatste bier – Bornem, of eigenlijk het etikettenbier Roosenberg – werd een aparte kaas voorgesteld: een kaas gemaakt met het bier, maar niet door de abdij zelf.

Traditiegetrouw eindigde de geslaagde avond met een proost op de gezellige en lekkere avond van de Bierminners.


Eddy.


Foto's Paul.


DESSERTEN MET BIER      07/12/2017


Deze dag was Luc onze event manager!

Als bekwaam patissier wist hij ons te verrassen met 6 heerlijke nagerechten op basis van bier met daarbij horend natuurlijk het bijpassend biertje als proevertje.

Het aanbod ging van een chocoladecake naar een sabayon, een baba, een sorbet, en een bavarois om te eindigen met een heerlijke eclair!

De bijhorende biertjes waren ook niet versmaden : een Rodenbach Vintage, een kriekbier van Boelens, een Bourgogne de Flandres Bruin, een Geuze Boon Mariage Parfait, een Hoegaarden en tot slot een Rochefort 10 !

Ook onze leden mochten meehelpen aan deze mooie creaties !

Heel wat leuke ideeën voor de feestmaaltijd op eindejaar !


Erwin Verdurmen


De recepten van deze schitterende nagerechten zijn te vinden op onze pagina "Bier en Gastronomie". Uitproberen maar en... genieten!!!

DAGUITSTAP WALLONIË, Brasserie “Les 3 Fourquets” (Lupulus) en Brasserie d'Achouffe        14/10/2017


Op zaterdag 14 oktober bezochten wij de Brasserie Les 3 Fourquets alsook de Brasserie d'Achouffe!

Beide brouwerijen wisten ons op een fijne manier te ontvangen en rond te leiden op hun domein. Natuurlijk werden ook de bieren van de brouwerij geproefd en kregen we er zelfs nog een mooi degustatieglas bovenop!

's Middags  Was er een gastronomische lunch om de vingers van af te likken en 's avonds werd er ons een koude schotel aangeboden die weinigen van ons volledig wisten te verorberen.

Tussen de 2 brouwerijbezoeken door werden we op een deskundige manier gegidst op een zomerse wandeling door Luc Bastiaens die de ganse uitstap had georganiseerd !

De kwantiteit aan deelnemers was misschien wat minder maar de kwaliteit van de daguitstap wist alles te overtreffen!


Erwin Verdurmen


Foto's Paul Thuysbaert

FIETSTOCHT ‘WAASLAND WATERKANT’    10/06/2017


Op zaterdag 10 juni genoten een 25-tal fietsers van een mooie tocht die werd uitgestippeld door twee van onze bestuursleden!

Op onze eerste stop kregen we een prima rondleiding bij brouwerij en b&b De Cock !

De vroegere brouwerij Verbeeck – Back in het centrum van Tielrode werd volledig verbouwd door de bekende ballonvaarder Philippe De Cock . Zowel zijn zoon Jozef  als zijn dochter Charlotte zetten hun schouders onder dit nieuwe project! Je kan er zelf overnachten boven de brouwzaal als je de dag nadien maar actief meehelpt aan het brouwproces!

Achter de verbruikerszaal heb je een prachtig zicht op de nieuw aangeplante kriekenboomgaard waarbij men de enten van de oude kriekenbomen geplant heeft! De geproefde biertjes waren van een wat hoger alcoholgehalte maar smaakten licht zoet door toevoeging van het fruit!

We waren de ‘allereerste’ bezoekers van hun brouwerij! Dit werd dan ook door Paul op de gevoelige plaat vastgelegd!

Na het brouwerijbezoek reden we verder naar Café De Gulden Cop waar enkele lokale biertjes werden geproefd.

Vandaar ging het naar de Zilverreiger in Weert waar we vergast werden op een lekker belegd broodje met een aantal  heerlijke streekbieren erbij! Voor de aanwezige dames werd er door het bestuur een zakje ‘Slijkneuskoekjes’ aangeboden om er thuis bij een koffietje rustig van te genieten!

Achteraf werd door de club nog een glaasje aangeboden in De Welkom !


Erwin Verdurmen

Foto's Paul Thuysbaert